Forestillingen om en ulige kamp

Billede

En visualiseringsøvelse: Forestil dig et slag tilbage i slutningen af 1500-tallet mellem på den ene side en stående hær, dvs. en permanent mobiliseret hær parat til at forsvare de bestående magtstrukturer, og på den anden en forsamling af oprørere som båret af ophobede uretfærdigheder vælger at sætte livet på spil for at udfordre de samme magtstrukturer.

Den stående hærenhed er veludrustet i henhold til gængse standarder. Kraftige hugsværd kombinerede med skjolde og tung kropsarmering i form af hjelme og ringbrynjer. Og hæren er veldisciplineret. Statusrapporter løber ind fra periferien til den centrale hærledelse, mens deres ordrer omvendt eksekveres loyalt ud gennem hierakiets formelle kommandoenheder til den menige soldat i marken. I antal er den stående hærenhed de forsamlede oprørsgrupper overlegen.

Oprørerne har på deres side ikke noget formelt hierarki til at sikre forsamlingens enhed. Hvad der binder dem sammen er, at alle er optændt af samme ønske om at opnå retfærdighed og autonomi. Denne løse og dynamiske sammenbinding sætter oprørerne i stand til at reagere på omstændighederne nærmest øjeblikkeligt. Selvfølgelig grupperer medlemmerne sig omkring dem som viser lederevner, men skulle de falde vil andre træde i deres sted.

Sammenlignet med modstanderne kan deres udrustning forekomme ekstremt sparsom og skrøbelig. De har ingen skjolde eller andre former for kropsarmering. Udover den basale funktion at holde kroppen varm og tør yder deres beklædning ingen beskyttelse. Deres beklædning er valgt med ét formål for øje: at sikre den størst mulige smidighed.

Og deres våben virker også spinkle og umiddelbart som et ulige match mod hærens kraftige sværd. Hver af oprørerne har kun ét håndvåben, et produkt af den højest udviklede smedeteknik, et let og slankt og stærkt stikvåben, som senere skulle få navnet en kårde.

Så er scenen sat, og forestil dig så hvordan slaget udfolder sig..

(Illustration: Vittoria Chierici, 2011)

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.